Website laten ontwerpen

16 juni 2022 | Webdesign

Je hebt een nieuw bedrijf en wilt je website laten ontwerpen of je hebt al een website en deze is echt toe aan vernieuwing. Hoe gaat het dan in zijn werk? Hieronder laat ik zien welke stappen er nodig zijn om een nieuwe website te maken. Naast een ontwerp is het namelijk ook belangrijk om te kijken naar de benodigde functies, de teksten, beveiliging en snelheid van je website.

Stap 1 Welke functies heeft jouw website nodig?

Allereerst is het voor mij belangrijk om te weten welke functionaliteiten jouw website nodig heeft. Denk aan een contactformulier, reviews, blogs, agenda, chatfunctie, betalingen, video’s etc. Het is goed om hier van tevoren over na te denken. Wat is het doel van je website? Wil je dat mensen een contactformulier invullen of ga je producten verkopen en is een goede betalingsfunctie een vereiste? Voor coaches is het bijvoorbeeld weer handig als bezoekers online een afspraak in kunnen plannen.

Stap 2 Eerste ontwerp

Heb je in beeld welke functies je website moet hebben dan gaan we een stap verder. Je wilt natuurlijk een website die past bij je organisatie. De keuze voor kleuren, lettertypes en vormen moeten passen bij je huisstijl en logo. Ook is het belangrijk om na te denken over wat je jouw doelgroep wil vertellen of laten zien. Dit nemen we allemaal mee in het eerste ontwerp. Dit is een opzet van de homepage met een navigatiestructuur. Op deze manier krijg je een indruk van de look en feel van je website. Omdat deze opzet nog niet online staat is het eenvoudig hier aanpassingen in te doen. Soms is het handig om al in deze fase een tekstschrijver in te schakelen om te helpen met de indeling van je website. Hier adviseer ik je graag over. Samen zorgen we ervoor dat het ontwerp helemaal naar je wens is.

Stap 3 Website bouwen in WordPress

Zodra het ontwerp van alle pagina’s akkoord is, start ik met het bouwen van de website in WordPress. Heb je al een website, dan doe ik dit zo dat de bestaande site nog bereikbaar blijft. Heb je nog geen website, dan krijgt je bezoeker een ‘onder constructie’ pagina te zien tot de website helemaal klaar is. Uiteraard bouw ik de website helemaal responsive, dus goed zichtbaar op telefoons, tablets en PC. Het grote voordeel van het bouwen van een website in WordPress is dat je zelf later makkelijk nog dingen kan wijzigen. Zoals nieuwe foto’s erin zetten, teksten aanvullen en aanpassen of landingspagina’s toevoegen.

Stap 4 Aanleveren teksten: zelf schrijven of tekstschrijver inschakelen

Een website heeft content nodig. Teksten en afbeeldingen. Je kunt zelf de teksten schrijven en deze mij doorsturen. Dan zorg ik dat dit op de juiste pagina’s komt te staan. Zie je het niet zitten om zelf teksten te schrijven voor je website? Geen nood! Ik werk regelmatig samen met diverse tekstschrijvers die jou kunnen helpen. Beeldmateriaal is natuurlijk ook belangrijk en is helemaal afhankelijk van wat je wilt uitstralen. Ga je voor stockfoto’s of kies je voor een fotoshoot? Het is goed om hier van tevoren over na te denken.

Stap 5 Hosting en SSL-certificaat

Om je website online te zetten heb je een domeinnaam en een hostingpakket nodig. Hosting is een stukje ruimte op een server in een datacenter die ervoor zorgt dat jouw website op het internet komt. Naast het ontwerpen en bouwen van websites, kan ik ook zorgen voor de hosting van je website inclusief een SSL-certificaat. Dit certificaat is nodig om de beveiliging van je website te kunnen garanderen. Bovendien neemt Google het mee in de indexering van je website.

Een domeinnaam is natuurlijk heel belangrijk. Het vinden van een goede domeinnaam kan lastig zijn. Allereerst moet de naam nog beschikbaar zijn, maar denk ook er ook aan om de domeinnaam kort en eenvoudig te houden. Hierdoor is deze makkelijker te onthouden en te spellen.

Stap 6 Onderhoud

Nadat je nieuwe website live is, wil dat niet zeggen dat je er nooit meer naar om hoeft te kijken. Het is belangrijk om je website goed te onderhouden en updates te doen. Denk aan het updaten van WordPress, het thema en de plugins. Wanneer je dit niet doet, heeft dit invloed op de snelheid en het functioneren van je website. Je kunt het onderhoud van je website aan mij overlaten. Ik zorg voor alle updates en als het nodig is doe ik eenvoudige technische aanpassingen. Dit valt binnen onderhoudspakketten die ik aanbied.

Wil jij je website laten ontwerpen door Signatures?

Zoals je leest komt er meer kijken bij het laten ontwerpen van je website dan alleen het ontwerp. Ik help je hier graag bij. We lopen dan samen bovenstaande stappen door en zorgen we voor een website die helemaal bij jou past. Bel of mail mij!

Sandra Beekman van Signatures

Hoi, ik ben Sandra van Signatures

Volg me voor tips & tricks

Bekijk al mijn blogs of filter op categorie