Bedrijfslogo ontwerpen

17 februari 2022 | Grafisch ontwerp, Huisstijlontwerp

Waarom een bedrijfslogo ontwerpen dat past bij je huisstijl? Je huisstijl bestaat uit kleuren, lettertypes en vormen die passen bij je bedrijf en je doelgroep. Deze wil je terug laten komen in je logo. Het logo moet uitstralen waar je als bedrijf voor staat. Past het logo bij je doelgroep? Hier hou ik bij het ontwerpen van een logo rekening mee. Het gebruik van kleuren en lettertype zijn hierbij een belangrijke factor. Een krullerig logo met pasteltinten past bijvoorbeeld niet bij een mannenmerk. Kleuren die in het logo worden gebruikt zeggen veel over jouw product of dienst en hebben invloed op je doelgroep. Kleuren wekken een bepaalde associatie op. Rood staat bijvoorbeeld voor kracht, geel voor creativiteit, blauw straalt vertrouwen uit en groen wordt veel gebruikt in de gezondheidssector. Heb je nog geen huisstijl, dan help ik je hier graag mee!

 

Update ontwerp logo Signatures

Begin deze maand was het vijftien jaar geleden dat ik mijn bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel. Mijn bedrijfsnaam en de slogan had ik ongeveer een maand daarvoor bedacht: ‘Signatures – handtekeningen op het web’. Ik wilde aan de slag gaan met het bouwen van websites. Voor het logo ging ik op zoek naar iets dat een handtekening kon uitbeelden en zo kwam ik op mijn eerste bedrijfslogo. Waar ik op dat moment nog niet goed over na had gedacht, is dat het beeldmerk echt fotografisch was. Nadelen daarvan waren onder andere dat het lastig was om het met een transparante ondergrond te gebruiken en het in één kleur op de voetbaltenues van mijn zoons te laten drukken.

Toen het zevenjarig jubileum van Signatures in aantocht was in 2014, vond ik het tijd voor een flinke switch. Een logo met een kleiner beeldmerk en duidelijkere bedrijfsnaam. Tweekleurig, zodat het ook eenvoudiger in gebruik zou zijn met bijvoorbeeld maar één kleur. En natuurlijk als vectorbestand zonder achtergrond, zodat het ook oneindig groot gebruikt kan worden.

Beeldmerk of letters?

Je wilt niet alleen dat je logo er professioneel uitziet maar ook past bij je bedrijf. Voor mijn logo heb ik gekozen voor een combinatie van een beeldmerk en letters passend bij mijn huisstijl kleuren. Je haalt direct uit mijn logo wat ik als bedrijf doe. Een logo weerspiegelt waar je merk voor staat. Wie ben je als ondernemer en wat wil je uitstralen? Kies je nu voor een beeldmerk, letters of een combinatie van beide. Veel bedrijven kiezen voor letters, ook wel woordmerk genoemd, omdat je bedrijfsnaam uniek is. Dit zorgt direct voor herkenbaarheid. Door gebruik te maken van bijzondere lettertypes ontstaat er als het ware een beeldmerk. Het nadeel is dat je niet direct uit het woordmerk kunt halen wat je als bedrijf doet. Je kunt dan kiezen voor alleen een beeldmerk, maar als je nog geen grote naamsbekendheid hebt zegt een teken voor je doelgroep nog niet zoveel. Daarom is een combinatie van een beeldmerk en woordmerk een mooie optie.

Zelf een bedrijfslogo ontwerpen of uitbesteden?

Waarom zou je een bedrijfslogo laten ontwerpen als je dit ook zelf kan? Nou dat is heel simpel, een logo moet kloppen. Tuurlijk bespaar je geld door zelf een logo te maken, maar vergeet niet dat je logo invloed heeft op de eerste indruk van je bedrijf. Op al je merkmaterialen staat je logo. Denk aan je briefpapier, visitekaartje, verpakkingen, magazines, website, sociale media of brochures. Overal komt je logo weer terug. Het is een essentieel onderdeel van je merk en branding. Laat daarom je bedrijfslogo ontwerpen door een professioneel en onderscheid je hiermee van je concurrenten.

Professioneel design van je logo in verschillende bestandstypen

Het beste is om je logo te ontwerpen in programma’s als Photoshop of Illustrator. Als je geen expert bent in deze programma’s, ben je zelf lang bezig met het ontwerp. Je kunt natuurlijk ook gratis logo ontwerpprogramma’s gebruiken op internet. Het nadeel hiervan is dat de logo’s in een lage resolutie wordt aangeboden. Dit ziet er niet professioneel uit op drukwerk als brochures of visitekaartjes. Een ander probleem is dat het vaak niet mogelijk is om het logo zonder achtergrond te krijgen. Als je je logo door Signatures laat ontwerpen krijg je deze in de verschillende bestandstype JPG, PNG, PDF en EPS, geschikt voor al je online communicatie en drukwerk.

Wil jij ook een professioneel bedrijfslogo dat past bij de uitstraling van je organisatie of heeft jouw logo een update nodig, dan help ik je graag! Neem contact met mij op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.

Bekijk al mijn blogs of filter op categorie