Verschil tussen flyer, folder en brochure

10 mei 2022 | Grafisch ontwerp

Het verschil tussen een flyer, folder en brochure is eigenlijk heel eenvoudig. De meeste mensen weten wel wat het verschil is tussen een flyer en brochure, maar als je ze vraagt wat het verschil is tussen een flyer en folder hoor je vaak “Dat is toch hetzelfde?”. Nou, er zit wel degelijk verschil in deze twee reclamemiddelen. Een flyer en een folder bestaan inderdaad beide uit één vel papier. Alleen een flyer is altijd ongevouwen. Een folder heeft één of meerdere vouwen. ‘Folder’ komt ook van het Engelse werkwoord ‘to fold’, dat vouwen betekent. Een brochure bestaat uit meerdere vellen papier die aan elkaar zijn geniet of gelijmd.

Wanneer kies je voor een flyer, folder of een brochure?

Flyer

Het is je vast een keer overkomen. Je loopt in de winkelstraat en je krijgt een velletje papier in je handen gedrukt. Je kijkt even snel wat erop staat. Is het interessant? Ja, dan stop je de flyer in je tas.  Spreekt de flyer je niet aan dan gooi je deze in de eerstvolgende prullenbak. Dit is het grote nadeel van een flyer. Het wordt vaak vluchtig gelezen en niet bewaard. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de boodschap, de kleuren, vormen en afbeeldingen. Je wilt dat mensen direct getriggerd worden. Het ontwerp moet kloppen.

Het uitdelen en verspreiden van flyers is nog steeds heel populair. Het doel van een flyer is met een korte boodschap zoveel mogelijk mensen nieuwsgierig te maken of iets onder de aandacht te brengen. Denk aan een aanbieding of een aankondiging van een evenement of opening van een winkel. Een flyer is een ongevouwen velletje papier in A4, A5 of A6 formaat, maar kan ook een afwijkend formaat hebben, zoals rond, lang of vierkant. Een flyer kan aan twee kanten bedrukt worden.

Folder

Op een flyer zet je een korte en krachtige boodschap terwijl je in een folder meer informatie geeft. Folders zijn heel geschikt voor bedrijven, scholen, overheden en stichtingen die meer kwijt willen over een bepaalde dienst of product. Een folder bestaat uit één vel papier die op verschillende manieren gevouwen kan worden. Hierdoor heb je meerdere kanten waar je tekst en afbeeldingen op kwijt kan.

De uitstraling van een folder is net als bij een flyer belangrijk. Je wilt dat je doelgroep of publiek de folder leest en bewaart. Op de voorkant van de folder zet je jouw belangrijkste boodschap zodat de lezer direct weet waar deze over gaat. In de binnenkant ga je hier dieper op in en zet je alle benodigde informatie.

Maak een keuze in formaat, kleur, tekst, vorm en het soort papier dat past bij je huisstijl.

Voor huisartsenpraktijk Beers & Tigchelaar heb ik een informatiefolder ontworpen, zodat patiënten die niet helemaal online-onderlegd zijn deze folder bij hun telefoon kunnen leggen. Zo hebben ze de telefoonnummers en informatie altijd bij de hand. Voor de folder heb ik dezelfde kleuren en het logo gebruikt dat ik eerder heb ontwikkeld voor het aanpassen van de bestaande website van deze huisartsenpraktijk.

Brochure

Het kan natuurlijk dat je meer informatie kwijt wil, wat niet past op een flyer of in een folder. Kies dan voor een brochure. Dit is een boekje dat bestaat uit minimaal 4 pagina’s in diverse formaten, waarbij A4 het meest gebruikt wordt. Maar denk ook aan een opvallende vierkante brochure. Geniet, gelijmd of met een wire-O verbinding. Ik denk graag met je mee over de verschillende afwerkingen, dikte van het papier en het formaat. Met een brochure kun je alle kanten op. Denk aan een productbrochure, personeelsblad, clubblad, jaarverslag of een informatiebrochure over concerten en optredens.

Wat het doel ook is van je brochure, je wilt een aantrekkelijke en mooi opgemaakte brochure. Kleuren die bij elkaar passen en scherpe afbeeldingen. Alles in je huisstijl!  Een brochure heeft een hogere waarde en wordt vaak bewaard. De uitstraling zegt iets over je organisatie. Het is daarom belangrijk om de juiste keuze te maken in het ontwerp.

Professioneel ontwerp in jouw huisstijl

Als grafisch ontwerpbureau zet ik graag jouw ideeën om naar een fris en uniek ontwerp dat past bij je organisatie. Vormgeving met gevoel voor design en details. Wil je een professionele en originele flyer, folder of brochure die je doelgroep aanspreekt? Neem contact met mij op!

Sandra Beekman van Signatures

Hoi, ik ben Sandra van Signatures

Volg me voor tips & tricks

Bekijk al mijn blogs of filter op categorie