Praatplaten en infographics, de kracht ervan

26 mei 2023 | Grafisch ontwerp, Huisstijlontwerp

Praatplaten en infographics zijn ideaal om complexe informatie te visualiseren. Juist de combinatie van tekst en beeld brengen jouw verhaal, gedachtes en ideeën op een creatieve wijze tot leven. Ze geven op een duidelijke manier de strekking van de boodschap weer. Of je nu een presentatie geeft, een vergadering leidt of een 1 op 1 gesprek voert met cliënten.

Een praatplaat of een infographic

Een praatplaat en infographic lijken op elkaar, toch zit er verschil tussen. Het woord praatplaat zegt het eigenlijk al: er moet bij ‘gepraat’ worden. Het is namelijk een puur visuele boodschap met weinig teksten en cijfers. Ik gebruik hiervoor voornamelijk afbeeldingen, symbolen, kleuren en vormen om de ideeën weer te geven. Het is belangrijk om de juiste visuele elementen te kiezen die de informatie ondersteunen om een gesprek te voeren. Een praatplaat wordt echt ingezet als een ondersteuning bij je presentatie of een offertegesprek en kan niet zelfstandig gebruikt worden. Dit is anders bij een infographic. Door de combinatie van afbeeldingen, tabellen, teksten, cijfers en grafieken kun je jouw boodschap direct duidelijk maken en is een toelichting niet nodig.

Wanneer gebruik je een praatplaat?

Praatplaten zijn perfect om informatie te structureren en te visualiseren zodat het gemakkelijker wordt om de informatie te begrijpen en te onthouden. Deze platen komen oorspronkelijk uit het onderwijs en worden veel gebruikt op scholen, binnen de gemeente en zorg. Toch zijn ze ook ideaal voor de zakelijke wereld. Denk aan het visualiseren van complexe bedrijfsprocessen of voor het ondersteunen van salespresentaties, brainstormsessies, workshops, trainingen of teamvergaderingen. De informatie wordt gemakkelijker begrepen en onthouden.

Voordelen van een praatplaat:

Praatplaten en infographics | Signatures

Wanneer gebruik je een infographic?

Infographics worden vaak gebruikt wanneer er behoefte is aan het overbrengen van gegevens, feiten of statistieken op een beknopte en visueel aantrekkelijke manier. Door gebruik te maken van grafieken, diagrammen, pictogrammen en illustraties komt de informatie tot leven en wordt deze gemakkelijker te begrijpen en te onthouden. Infographics zijn ideaal voor rapporten, jaarverslagen, offertes en presentaties. Maar ook op websites en social media helpen infographics om complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier over te brengen.

Hoe maak je een effectieve praatplaat of infographic?

Stap 1: Bepaal het doel en de doelgroep

Wat is het doel van de praatplaat en/of infographic? Welke informatie moet erin staan? Wie is de doelgroep?

Stap 2: Structureer de informatie

Als je het doel hebt bepaald, moet je de informatie organiseren en ordenen. Gebruik hier bijvoorbeeld een mindmap voor en noteer de belangrijkste onderwerpen.

Stap 3: Kies de kleuren

Kies voor de huisstijlkleuren van je bedrijf of juist de kleuren die passen bij jouw doelgroep en waar het onderwerp over gaat.

Stap 4: Gebruik passende visuals

Dit kunnen afbeeldingen, iconen, symbolen, grafieken of diagrammen zijn. Zorg ervoor dat de visuals relevant zijn en passen bij de inhoud.

Stap 5: Vraag om feedback

Vraag om feedback van anderen op duidelijkheid, leesbaarheid en begrijpelijkheid om te controleren of de boodschap helder is en de informatie makkelijk te verwerken is.  

Signatures maakt jouw boodschap visueel

Met praatplaten kun je jouw boodschap op een unieke en effectieve manier overbrengen. Maar wat als je geen tijd of ervaring hebt om zelf een praatplaat of een infographic te maken? Dat is waar ik in beeld kom! Als grafisch ontwerper kan ik je helpen om jouw boodschap visueel aantrekkelijk te maken en gemakkelijker te begrijpen. Of je nu een zakelijke presentatie geeft, een training of workshop organiseert of een belangrijk idee wilt delen. Ik kan je helpen om jouw verhaal te vertellen met behulp van beeld. Samen werken we aan het ontwikkelen van een praatplaat of infographic die perfect past bij jouw specifieke behoeften en jouw boodschap op een heldere en effectieve manier overbrengt. Maak een afspraak en dan bespreken we de mogelijkheden!

Sandra Beekman van Signatures

Hoi, ik ben Sandra van Signatures

Volg me voor tips & tricks

Bekijk al mijn blogs of filter op categorie