Website ontwerp: Hoe zit het dan met de teksten?

8 maart 2023 | Webdesign

Bij een website ontwerp, denken we meestal aan visuele elementen zoals kleuren, afbeeldingen en lay-out. Maar hoe zit het eigenlijk met de teksten op de website? Vaak worden deze over het hoofd gezien of als een bijzaak beschouwd. Dat is echt een gemiste kans. Zowel het design als de teksten zijn essentieel voor het succes van je website. Het kan nog zo’n mooie website zijn, maar als de teksten niet overtuigend en duidelijk zijn, haken bezoekers al snel af. Daarom is het belangrijk om naast het website ontwerp tijd en aandacht te besteden aan de webteksten.

Wat eerst: website ontwerp of teksten?

Wanneer ik de opdracht krijg voor het ontwerpen van een website, krijg ik vaak de vraag: wat moet er eerst komen, het webdesign of de teksten? Beide zijn belangrijk voor je website. Voor mij is het handiger als ik eerst de teksten heb (én het beeldmateriaal). Dat geeft mij een beter beeld van hoe de website eruit moet zien. Denk aan de opbouw, het aantal pagina’s en menustructuur. Ik stem het webdesign dan af op de inhoud. Het is natuurlijk ook mogelijk om na het maken van het ontwerp de website te vullen met content. Het voordeel is dat je de teksten kan aanpassen aan het design, maar het nadeel is dat er vaak meer aanpassingen nodig zijn. Het gaat er uiteindelijk om dat het website ontwerp en de teksten perfect bij elkaar passen voor een optimale gebruikerservaring.

Zelf teksten schrijven of laten doen?

Tja, ga je nu zelf de teksten schrijven of is het beter om dit te laten doen? Je kunt zelf prima teksten schrijven voor je website. Voor je vindbaarheid neem ik de technische delen van SEO mee bij het bouwen van de website. Jij bent degene die het beste weet wat je wilt overbrengen op je website. Jij hebt de kennis en expertise van je bedrijf. Het voordeel is dat je de volledige controle hebt over de inhoud van je website. Bovendien is het een manier om kosten te besparen. Aan het inhuren van een tekstschrijver zit natuurlijk wel een prijskaartje.

Aan de andere kant is het schrijven van goede webteksten een kunst op zich. Het vereist bepaalde vaardigheden, waaronder een goed begrip van SEO (zoekmachine optimalisatie), het gebruik van overtuigende taal en het creëren van een duidelijke structuur en inhoud. Als je deze vaardigheden niet hebt, krijg je teksten die niet effectief zijn en niet de gewenste resultaten opleveren. Bovendien kan het uitbesteden van tekstschrijven jou tijd besparen. Kun jij je richten op andere aspecten van je bedrijf.

Een goede tekstschrijver voor jouw website

Oké, als ik mijn teksten wil laten schrijven door een tekstschrijver door wie dan? Een goede tekstschrijver schrijft foutloze teksten die aansluiten bij jouw doelgroep en denkt met je mee over de inhoud en boodschap van de teksten. Als je wilt dat jouw website goed gevonden wordt in de zoekmachines, is het belangrijk dat de teksten geoptimaliseerd zijn voor SEO. Kies dan voor een tekstschrijver met kennis van SEO om ervoor te zorgen dat je vindbaar bent in de zoekmachines. Ik werk samen met verschillende freelance tekstschrijvers die kennis hebben van SEO. Ik adviseer je hier graag over.

Ben jij net gestart en wil je een website laten maken of heeft jouw website een update nodig? Ik help je graag! Samen zorgen voor een website met een ontwerp dat helemaal past bij jouw bedrijf. Maak een afspraak en dan bespreken we de mogelijkheden! 

Sandra Beekman van Signatures

Hoi, ik ben Sandra van Signatures

Volg me voor tips & tricks

Bekijk al mijn blogs of filter op categorie