Hoe kies ik een goede domeinnaam?

10 november 2022 | Webdesign

Als bedrijf is het onmisbaar om een website te hebben. Het is je belangrijkste online marketingtool waarin je in één oogopslag ziet wie je bent, wat je doet en waarin jij je onderscheidt van je concurrenten. Wat heb je nu nodig voor een eigen website? Allereerst een goede domeinnaam, maar denk ook aan hosting, websitetool, websitebeveiliging en een SSL-certificaat. Deze laatste zaken kan ik allemaal voor je regelen! Hoef jij alleen nog maar na te denken over een goede domeinnaam. Voor velen is dit al best een klus. Want wat is nu een goede domeinnaam?

Kenmerken goede domeinnaam: kort, eenvoudig en uniek

Je domeinnaam is je digitale adres: het adres van je website en e-mail. Kies bij een domeinnaam voor een korte naam die eenvoudig uit te spreken en te schrijven is én uniek is. Je zit er niet op te wachten om steeds je mailadres aan de telefoon te spellen.

Kort

Een korte naam is makkelijker te onthouden en staat professioneler. Een domeinnaam zoals ikwilmijnwebsitelatenontwerpen.nl is gewoon erg lang. Bovendien bestaat dan het risico dat mensen het verkeerd gaan intypen. Je kunt wel voor een zin kiezen, maar dan een korte zin, zoals: websitemaken.nl of bouweninputten.nl.

Eenvoudig

Het beste is om een domeinnaam te kiezen die eenvoudig uit te spreken en te schrijven is. Voorkom woorden die op verschillende manieren geschreven kunnen worden. Vermijd ook  afkortingen of koppeltekens. Is het bijvoorbeeld Wendy of Wendie? Cadeautjes of kadootjes? Dit leidt tot verwarring. Je hoort regelmatig de reclame van Girav.nl met een v of Gripp.com met dubbel p. Je moet altijd je websitenaam of e-mailadres spellen. Maar ook webdesign4you.nl. Is het dan 4 of for? Het is goed om hier van tevoren over na te denken.

Uniek

Je kunt natuurlijk kiezen voor een domeinnaam waarin je direct ziet wat je doet. Bijvoorbeeld coachputten.nl of giftshoputrecht.nl. Dit zijn domeinnamen die direct iets zeggen over je bedrijf. Voor je vindbaarheid kan dit heel goed werken. Ik geef toch liever de voorkeur aan een eigen unieke naam. Deze vallen meer op, worden beter onthouden en bovendien heeft dit een positief effect op je branding. Gebruik je familienaam of bedenk zelf een originele naam. Check wel altijd even of je naam al bestaat.

Waar ging het mis met Signatures?

Tja, Signatures is niet echt het goede voorbeeld. Toen ik in 2007 startte met mijn bedrijf vond ik Signatures een goede naam. Het staat voor handtekeningen, jouw eigen unieke stempel, ‘handtekeningen op het web’ was mijn ingeving. Het idee achter Signatures vind ik nog steeds heel goed. Alleen als domeinnaam is het niet ideaal. Mensen schrijven het vaak verkeerd. Ik moet het regelmatig spellen als ik mijn website of e-mailadres doorgeef (“Het is sig-naa-tuu-res punt en el – handtekeningen op z’n Engels.”). Daarom adviseer ik mijn klanten om een domein te kiezen die kort, eenvoudig en uniek is.

.com of .nl?

Denk van tevoren goed na of je alleen Nederlandse klanten of ook internationale klanten wil aantrekken met je website. Een website met een .nl domeinnaam met Engelse of Duitse content ziet er niet professioneel uit. Spreek je nu alleen de Nederlandse markt aan en weet je nog niet zeker of je in de toekomst wil uitbreiden naar het buitenland? Kies dan voor een .com. Dan hoef je dit later niet te wijzigen.

Naast de .com en .nl is er tegenwoordig een hele lijst aan domeinextensies, ruim 400. Natuurlijk zijn er heel veel landcodes die niet op een Nederlandse website van toepassing zijn. Je kunt voor Nederland ook kiezen voor bijvoorbeeld .net, .eu, .org of .nu. Dit is een optie wanneer jouw gewilde domeinnaam met .nl al bestaat. Dit kan wel mogelijk tot verwarring leiden. Overigens zijn er ook extensies zoals .studio, .works, .marketing, .events en .fitness die juist weer heel goed kunnen passen bij jouw bedrijf.

Acties met andere domeinnaam

Wil je voor een ludieke actie een andere pakkende domeinnaam gebruiken? Dat kan! Je kunt deze domeinnaam laten registreren en je bezoekers automatisch doorsturen (redirecten) naar je huidige website en naar een specifieke landingspagina. Zo kun je de domeinnaam van je actie gebruiken op je flyers, social media of posters. Wil je dit ook? Ik kan je hierbij helpen!

Start je net als ondernemer en heb je een website nodig? Ik maak een professionele website die past bij je wensen en jouw huisstijl. Gaan we samen sparren over een goede domeinnaam!

Sandra Beekman van Signatures

Hoi, ik ben Sandra van Signatures

Volg me voor tips & tricks

Bekijk al mijn blogs of filter op categorie