Hoe zorg je voor eenheid in je huisstijl voor jouw bedrijf?

25 augustus 2024 | Grafisch ontwerp, Huisstijlontwerp

Huisstijl is meer dan alleen een logo en wat kleuren. Het is je merkidentiteit! En staat voor wie je bent en wat je wilt uitstralen. Het zorgt voor herkenbaarheid en bovendien onderscheid je je hiermee van je concurrenten. Door je huisstijl op een consistente manier door te voeren in al je online en offline communicatie ga je herkenning creëren en mensen krijgen een bepaald gevoel over je bedrijf. 

Een goede huisstijl zorgt dus voor professionaliteit, betrouwbaarheid en herkenbaarheid en draagt zo bij aan het succes van jouw bedrijf. Wil je dit bereiken? Dan is het belangrijk om eenheid in je huisstijl voor jouw bedrijf te creëren. Een goede manier om dit te doen, is het gebruiken van een huisstijlhandboek. 

Eenheid in je huisstijl met een huisstijlhandboek

Je kunt met een huisstijlhandboek eenvoudig de huisstijl van je bedrijf bewaken. Het is een gebruikshandleiding waarin de toepassing van je logo wordt vastgelegd. Denk aan de verschillende verhoudingen voor je website, social media en offline communicatiemiddelen. Naast je logo staan hier ook je brandingkleuren, lettertypes, stijl en regels voor foto’s en afbeeldingen in. Zo is het ook voor je medewerkers duidelijk. In het huisstijlhandboek is tot in detail omschreven wat de huisstijl is van je organisatie.

Logo

In het huisstijlhandboek staat precies omschreven op welke manier je het logo kan gebruiken. Hoeveel witruimte er minimaal omheen moet zijn, wat de minimale grootte is, zwart-witte of diapositieve versies of de vorm (vierkant of rechthoek).

Kleuren

Het gaat hier om de brandingkleuren die je gebruikt, dus de de RGB-, CMYK- en hex-codes. Vaak zitten hier ook aanvullende kleuren naast de kleuren die in je logo verwerkt zijn.

Lettertypes

Voor je website (online) en bijvoorbeeld brochures (offline) gebruik je vaak verschillende lettertypes. Denk aan kopteksten, subkoppen en bodytekst. Daarnaast is het ook mogelijk dat er nog andere lettertypes worden aangegeven voor gebruik in bijvoorbeeld Word-templates.

Beeldgebruik

Bij het beeldgebruik gaat het vooral om de stijl van de foto’s, het gebruik van illustraties en symbolen en de uitstraling van de beelden. Het is belangrijk dat dit past bij je huisstijl.

Nu heb je een huisstijlhandboek… maar hoe gebruik je dat in de praktijk?

Als grafisch ontwerper maak ik regelmatig huisstijlhandboeken voor bedrijven. Met richtlijnen voor je logo, kleurenpalet, typografie en visuele elementen. Maar dan komt de echte uitdaging: hoe zorg je ervoor dat iedereen in je organisatie dit handboek daadwerkelijk gebruikt?

Lay-out

Allereerst is het belangrijk dat het huisstijlhandboek een aantrekkelijk document is met een prettige lay-out. Maak gebruik van voorbeelden en illustreer de richtlijnen. En vooral: gebruik geen vakjargon en keep it simple!

Templates

Om het je medewerkers gemakkelijk te maken is het maken van templates ideaal. Denk aan templates voor presentaties, offertes, e-mailhandtekeningen en social media berichten.

Checklist

Je kunt ook een checklist maken die je medewerkers kunnen gebruiken om te controleren of ze alle huisstijlelementen op de juiste manier hebben toegepast.

Communicatie

Uiteraard is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen in de organisatie weet van het bestaan van het handboek en waar ze deze kunnen vinden.

Wil jij ook meer eenheid in je huisstijl voor jouw bedrijf?

Als grafisch designer heb ik ruime ervaring in het maken van verschillende logo’s en huisstijlen. Ik adviseer je graag over de mogelijkheden. Wil je een huisstijlhandboek, hulp bij het maken van templates of checklisten? Neem contact met mij op!

Bekijk al mijn blogs of filter op categorie